tisdag 3 november 2009

Konsten att vara arbetslös

När man en dag står där utan arbete så ska man inte vänta sig att allt serveras på silverfat! Nej nej, för det första ska man ta sig till arbetskraftsbyrån. Det är väl i sig ganska så självklart! Men sen slutar det vara lätt, i alla fall om man vill ha pengarna från facket.

Man ska fylla i blanketten. Blanketten ska fyllas i ordentligt så att man inte måste få den tillbaka och måste fylla i den på nytt, för det försenar arbetslöshetspengarna. Till blanketten måste bifogas bilagor!

Nedan finns nödvändiga bilagor från Finlands Svenska Lärarförbund FSL:s hemsidor

  • en kopia av arbetsintyg eller matrikelutdrag för minst 10 månaders (43 veckors) arbete
  • löneintyg för minst 43 arbetsveckor före arbetslösheten (semesterpenning och semesterersättning skall anges separat)
  • kopia av arbetsintyg eller matrikelutdrag för minst 10 månaders (43 veckors) arbete
  • arbetsgivarens intyg över förverkligade arbetstimmar per vecka i det fall att du uppfyllt arbetsvillkoret som timlärare i bisyssla. Be arbetslöshetskassan om en blankett för rapportering av veckotimmarna. Blanketten ber du arbetsgivaren fylla i. Om du har haft flera olika anställningsförhållanden underlättas behandlingen av din ansökan om du gör upp och sänder med en sammanställning (i fri form) med arbetsförhållandena specificerade: arbetsgivare, tid, antal veckotimmar
  • skattekort i original, om du har ansökt om ändrad förskottsinnehållning eller om du har s.k. graderat skattekort
  • om du före arbetslösheten har varit borta från arbetsmarknaden: bifoga dessutom ett intyg för ifrågavarande tid, ex. studieintyg, intyg över rätten till moderskapspenning eller över stipendietid. I dessa fall bör de arbets- och löneintyg som bifogas gälla de senaste anställningsförhållandena före frånvaron från arbetsmarknaden. Arbetsvillkoret bör ha uppfyllts under de 28 månader som omedelbart föregår arbetslösheten. Denna granskningsperiod på 28 månader kan förlängas av godtagbara skäl som nämns i lagen, dock med högst sju år. Godtagbara skäl anses vara bl.a. studier, sjukdom och vård av barn under tre års ålder
  • en utredning av eventuella sociala förmåner: det senaste beslutet eller den senaste betalningsanvisningen (t.ex. pension eller stöd till familjen för vård av barn i hemmet)
  • en utredning av medlemsavgifterna om du själv har skött betalningen
  • om du medan du är arbetslös tar emot ett deltidsarbete eller ett heltidsarbete som varar kortare tid än en månad, behövs ett intyg från arbetsgivaren av vilket framgår anställningsförhållandets längd, undervisningsämnet, undervisningsskyldigheten och tjänstebenämningen. Dessutom behövs ett löneintyg för resp. jämkningsperiod. Jämkningsperioden är 4 kalenderveckor eller en kalendermånad beroende på Din egen ansökningsintervall.
  • om ditt arbete i bisyssla eller din företagarverksamhet i bisyssla fortsätter efter det att du blivit arbetslös från din huvudsyssla, behövs ett löneintyg eller en utredning av inkomst av företagarverksamhet månadsvis
  • utdrag ur boenderegistret/hyresgästförteckningen om du ansöker om barnförhöjning för makas/makes eller sambos barn som bor i hemmet. För egna barn behövs inget intyg. Ange i ansökningsblanketten fullständig personbeteckning på de barn du försörjer.
Inte någon kort lista.....

Dessutom har jag inte fått arbetsintyg från mitt senaste jobb, så det måste jag åka in och hämta imorgon. Annars får jag tydligen inte ens anmäla mig arbetslös.

Suck....det känns nästan som om samhället inte vill att man ska vara arbetslös!

....om ni inte läst listan på bilagor så förstår jag :) hehe

2 kommentarer:

  1. Det är väl klart att samhället inte vill att du ska vara arbetslös, men om det är lika krångligt att *söka* arbete så är det någonting fel.

    SvaraRadera
  2. Jo jag förstår Lisa :) Ville bara uppmärksamma folk om att så är fallet ;) Hehe

    Lite svårigheter hade jag att hitta en arbetsannons som jag ville söka till...den fanns inte på ams.ax sidor (jag hittade inte i alla fall) men när jag gick in till ams kontor så hade de nog annonsen på sina datorer. Slutsats: Jag hade tydligen sökt dåligt!

    SvaraRadera