onsdag 11 november 2009

En tur i skogen efter regnet

Jag var ju ute i skogen igår, utforskade naturen och passade samtidigt på att titta om jag skulle se någon Elmer. Men icke... Härlig natur hittade jag i alla fall! Så jag passade på att gå idag igen i samma skog.

På väg till skogen passade jag på att ta kort på dessa björklöv. Jag har i skolan lärt mej att det finns vårtbjörk och det finns glasbjörk. Vårtbjörken ska väl vara den som hänger mer och har tydligare "piggar" på bladen. Detta är absolut ingen av dessa två björkar! Så vad är detta? Och jo, det är en björk! I alla fall har den "björkfärg" på stammen :)

Men nu lämnar vi björkmysteriet! Jag gick längs med en väg där jag visste att en gångstig som leder in i skogen finns. Detta vet jag eftersom jag kom ut ur skogen den här vägen igår :)

Jag behöver inte gå många steg in i skogen före jag ser detta. En tall, helt klart, men det är ett intressant sätt att växa :) Tallen borde väl ha dörr nät den ramlade omkull men bestämde sig att fortsätta växa? Vad vet jag vad som rör sig i tankarna på en tall!! Hur som helst så har den nästan växt i en cirkel! Mycket fotogeniskt!

Den här gillade jag! Helt klart en gran, men jag älskar sättet på vilket den växer längs med marken! Det är som om den skulle vara större längs med marken än den är ovanför marken! Som om den hade en enorm balklänning på sig, en som böljade ut längs med golvet.... poetiskt!

Men om man bortser från allt det jag just skrev, hur kan en gran växa så här?

Denna lilla grej (den ÄR liten) vet jag inte vad är. En en kanske? Det var något sagolikt över hur den svänger och krumbuktar sig i alla fall. Helt klart värt ett eget foto!

Och orsaken till att jag alls sökte mej tillbaka till var jag började!! Trädet som ser ut som en stor monstermask! Jag kunde inte välja vilken av mina tre bilder jag skulle välja så jag valde att ta med allihop!

Här har jag använt blixt för att få med djupet av "monstrets mun". Gillade i alla fall inte att använda blixt så jag använde det inte på sista kortet heller. Men jag gillar ändå denna bild!

Sista bilden är tagen lite snett, tog ett steg bakåt för att försöka få "monstret" ur en annan vinkel. En helt ljuvlig bit av ett levande träd! Hade ett minne av att det bara var en död stubbe...


...men helt klart en mittenbit till ett levande friskt (?) träd! Ser lite ut som om "monstret" hade två armar och han viftar mot himlen därför att han behöver all hjälp han kan få eftersom hans underkropp har sjunkit ner i jorden. Där har han sedan suttit fast så länge att han har förvandlats till en del av skogen, till en tall.

Jag forstatte min färd inåt skogen och hittade denna ståtliga tall. Det syns dåligt på den här bilden....

....men ta en närmare titt och det finns en fot (rot) som håller trädet en bit från marken. Kanske han är påväg någonstans? Ut på fest med sina andra trädkompisar? Vem vet, han är i alla fall ståtlig att se på! :)

Den här gillade jag! Grenarna är som slingrande ormar! Och jag tycker att det ser ut som om grenen längst fram skulle vara lös, om man ser på den här bilden alltså, inte om man ser den i skogen :)

Annars så ser det ut som om trädet har två armar, den ena är böjd så att hon har armen bakom nacken och den andra har hon sensuellt hängande längs med sidan. Hon står lite som i en sensuell pose! (Kanske har jag helt klart för stor fantasi...)

Det här trädet tog jag bild på egentligen för att det har en spricka längst ner. Det var lite kul att se!

Fast på den här bilden ser det ut som om trädet har lutat sig mot en sten. Delat på sig för att få en extra arm som håller upp tyngden från trädet.


Här är ett till sådant där träd som växer längs med marken. Den här granen har i alla fall inte någon balklänning, hon verkar snarare vara som en fattig som försöker efterlikna de rikas kläder och fester. En wannabee!!


Döda träd har nog mest karaktär! Fast, jag har nog hittat en massa karaktär i de levande träden här i skogen också! Det här trädet skulle passa PERFEKT i en halloween skräckfilm! Eller som halloween dekoration överlag! Bättre går inte att få tag på! Alla kvistar som bara väntar på att få greppa tag i flickors hår och folks lösa kläder, allt för att skrämma slag på stackars osykldiga! Man skulle i alla fall få fixa till terrängen om kvistarna ska kunna göra allt detta, för de var ganska högt uppe...

Det här ser inte mycket ut för världen, all karaktär försvinner i motljuset och bland de andras kvistar. Vet inte vad som är träd och vad som är träd helt enkelt.

Men här har vi definitivt ett till halloweenträd :) Tillsammans med sin kompis, två foton upp, skulle de göra succé!!

Det här är också ett träd jag ville komma tillbaka och ta kort på. Detta träd gör sig inte på kort....det ser dött och intetsägande ut! Det är i alla fall ihåligt med en kantlinje som är kurvig och tjusig!

Från sidan ser det lite bättre ut! Men det ser också ut som om det skulle kunna bo en uggla eller något annat halvskrämmande djur i den. Dessutom ser det ut som om toppen av detta träd skulle vara en fålgel med lång näbb :) En tjusig fågel dessutom!!

Det här trädet tyckte jag var så intressant att det inte var riktigt klokt! Jag vet inte om jag ska tro på att detta träd har växt så här utan hjälp eller om jag ska tro att någon har varit dit och böjt trädet medan det ännu var ett ungt träd. Men sen igen, VEM skulle gå ut mitt i skogen och böja ett träd? Det är ju inte som att personen som gjort det skulle se det från sitt förster alla dagar ens :/


Det verkar ju dessutom som om kvisten som är böjd har dött. Hmmm...det verkar som om stammen har dött, men trädets kvistar lever kvar. Zombie träd? Skulle hur som helst vara kul att ha en bild med mitt ansikte i mitten :)

Det här är någonsorts lav. Den växer på träd endast där det är riktigt rent i luften. Den klarar tydligen inte av luftföroreningar (i alla fall inte stora mängder av det). Det är vad jag har hört. Jag vet inte hur jag ska tolka att denna lav är den enda som jag hittade i skogan där jag gick! Ok, jag sökte inte efter den förstås....

Här har jag ett kort på laven så att man faktiskt ser färgerna. Ser ut som en liten trasselsudd har satt sig på änden av kvisten :) Det finns en barnbok om en dammråtta, det här ser lite ut som den! Men jag minns inte vad han hette...

Tyckte den här kvisten hade en sån karaktär! Hade tänkt fotografera nåt helt annat, minns inte vad, men när jag kom på att jag inte ville fota det utan den här kvisten så tänkte jag att det är väl best att fota det man VILL fota och inte det man INTE vill fota :)

Här är två tallar, den ena i förgrunden och den andra i bakgrunden. Det är allt för den här bilden :)

Här är tallen som var i bakgrunden. Den fick en egen bild för den hade ett hål mitt på :) Som om någon fågel skulle ha byggt sig ett bo. Plus att den har långa kvistar, som skulle passa bra i snövit, kvistar som är som fingrar. Bara att sträcka ut sina händer och fånga en oskyldig snövit, ensam i den mörka natten.

En närbild på hålet i trädet. Och en del av trädets kvist.

Den här kvisten skymmer en sten jag tog kort på (den kommer väl med i morgondagens blogg, om jag skriver någon längre blogg då:)) Tyckte kvistarna som skymde stenen var ytterst stiliga. För att inte tala om täta!


Det här är alltså en stubbe från ett smalt träd. Tyckte att det var intressant när den hade ett hål i mitten. Därför tog jag kort rakt uppifrån. Sedan gick jag vidare, det var ett mindre intressant objekt att fota. Nu ser det däremot spännande ut :) Skulle ha varit kul att ha flera bilder! Men sen igen...då kanske det inte skulle ha varit lika spännande....

Den här bilden gillar jag! Det spelar ingen roll hur det ser ut, om tallen har bestämt sig för att växa där så ser den tamme tusan till att den växer där :) Det ser inte ut som om det skulle finnas så där överdrivet mycke mylla där i alla fall :p Lägg märke till var tallen börjar...

Den kryper tydligenner mellan stenarna! Hur den har lyckats klättra hela vägen upp dit och dessutom börjat växa MITT på stenblocker, är mer än vad jag förstår! Alla dessa träd har en livshistoria....det gäller bara att komma på vad :)

Ja, det var vad jag gjorde några timmar mellan förmiddag och eftermiddag. Så mellan typ 11 och 1 eller nåt sådant. Efter det började det att regna, inte så mycket, men tillräckligt för att jag skulle sätta undan kameran under jackan.

Jag traskade ut från skogen och mötte bussen, så jag sprang till busshållsplatsen och kunde åka bussen hem! Härligt med "gratis" buss :) Jag behöver inte betala nåt när jag stiger på bussen, istället finansieras bussen via skattemedel, eller hur det nu går till. På något sätt är den finansierad och det är vi som bor här som står för kostnaderna, har jag för mej. Men fast jag så sällan åker buss så betalar jag gärna för alla abdras biljetter, så länge jag kan ta bussen hem efter att ha varit på t.ex. en skogspromenad, är trött och inte har några pengar :)

När jag kom hem märkte jag att min sambo inte var hemma, han skulle ut och luncha med någon samt på kaffe med någon annan. Den senare har jag lovat en blomma, och den blomman står fortfarande på mitt fönsterbräde.

I alla fall så bestämde jag mej för att utnyttja lugnet och börja skriva på en pysselbok. Det ska bli pyssel för barn under 3 år, eftersom jag känner att det är svårt att få tag på. Allt pyssel börjar när barnen är 3 år och uppåt.

Jag har skrivit ca. 3/4 delar av boken så jag är jättenöjd :) Det bara flödade ut mina fingrar! Det är pyssel som jag redan har tillgång till, pyssel som vi har gjort på dagis, så jag vet att det lämpar sig för barn i min målgrupp. Jag försöker att ha pyssel som inte behöver modell, utan utgår från fritt skapande, men vi ska se hur det går med den saken :)

Jag har i alla fall redan raggat två kontrolläsare och en provkanin! Perfekt! För då kan jag få feedback om det är något som är oklart, om jag har felstavningar eller språkfel. Allt detta behövs någon anna som kollar, för jag blir så att säga, hemmablind! Speciellt viktigt är det att veta om instruktionerna är lätta att förstå! Annars blir det ju till ingenting....

2 kommentarer:

  1. Härliga bilder! Sådana där granar som växer längsmed marken brukar man se här och var på karga ställen, tror de är ganska vanliga i Lappland och hemma på klipporna har vi en.

    SvaraRadera