måndag 16 november 2009

Måndag - Med lyxig fisksoppa :D

Igår var det diskussion vad vi skulle äta till middag idag. Sambon föreslog köttfärssoppa eller köttsoppa. Jag konstaterade att köttsoppa har jag aldrig gjort, så det kan va kul att göra. Jag hann inte mer än konstatera det så kom han på, Fisksoppa!! Tja, det har jag inte heller gjort förr, så varför inte :)

Det var bara att leta upp ett bra recept då. Hittade ett Kalasgod Fisksoppa. Eller, Kalas god fisk soppa, som receptet hette. Hur som helst....här kommer det!

Receptet är för 5-6 personer.

Ingredienser

1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
3 normalstora morötter
5 potatisar
1 l vatten
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
2 msk pressad citron
3 fiskbuljongtärningar
1 paket kräftost ,400 g
2 dl créme fraiche
200 - 250 g kräftstjärtar eller räkor
400 gram vit fisk, går bra med fryst fiskblock
Salt
Peppar
Kajennpeppar
½ dl dill

Vi hade också bestämt att vi skulle köpa batong eller baguetter till, vilket vi glömde, så jag bestämde att laga egna! Här kommer receptet på det! Beskrivning (för båda recepten) följer :) Lugn bara!!

Ingredienser:
1 dl vatten
1/4 bit jäst
½ tsk salt
1½ tsk olja
vetemjöl



Receptet fick jag i huslig ekonomi i årskurs 7, typ. Så det är ju anpassat till att ätas av en grupp på 3-4 personer, direkt. Jag valde att 4 dubbla det, så att jag fick ett helt jästpaket att gå åt , och så kan man alltid spara! Jag använder torrjäst, och det är lite svårt att dela det på 4 :/

Ok!

Rör ned jästen, saltet, oljan och till sist mjölet i det ljumma vattnet (37 grader med vanlig jäst, 42 med torrjäst). Mjölet kan bestå enbart av vetemjöl, men brödet får en annorlunda smak om en del av mjölet är t.ex. jästbröds- eller semlemjöl.

Låt degen jäsa till dubbel storlek.

Det här gjorde jag innan jag började med soppan. Så fick brödet stå och jäsa medan jag skar i ordning alla ingredienserna.

5 potatisar och 3 normalstora morötter (vad är normalstora morötter?). Skala morötter och potatis och skär i tärningar. Hacka löken och skär purjolöken i skivor (Purjolök står inte bland ingredienserna, jag vet! Sa åt sambon att vi kan ju tillägga purjolök om han vill, och han kontrade med att det ska vara purjolök i! Det ska tydligen vara purjolök enligt anvisningarna :) Men inte enlig ingredienserna! Tag så mycket som ni ösnkar då alltså!). Bryn detta i en stor panna.

Jag tog upp fisken från frysen så att den fick lite tidna, redan innan jag började skala morötter och potatis. Gillar egentligen inte sej så där massor. Men det är billig fisk!

Tärnade den i alla fall i små bitar så att jag inte skulle behöva få en stor bit i munnen. Med bra resultat :) Kan jag berätta, fast receptet inte är klart än ;)

Sped på med lite vatten, pressa citron och ev. vin och lägg i buljontärningarna. Låt koka 5-6 minuter. Späd eventuellt med mer vätska.

Jag satte ca. 1 msk citronsaft koncentrat, fungerade helt bra, tycker jag. Och jag lämnade bort vinet.

Medan soppan puttrade började jag med brödet. Eftersom brödet ska vara 15 minuter i ugnen så tänkte jag att oberoende vad det står i receptet så kan min soppa koka minst 15 minuter!

Knåda degen på mjölat underlag och dela den i 2 delar. Kavla ut vardera degbit till 1 cm tjock och 40 cm lång rektangel. Rulla ihop degplattorna och jäs dem på en plåt med bakplåtspapper.

Hur du än gör, kolla att bröden faktiskt ryms på plåten och i din ugn :) Jag fick dom liiite för långa, men det gick bra att pressa dom lite kortare :p


Gör snitt med en vass kniv i de jästa bröden.

Grädda brödet i 250 grader i 15 minuter i mittersta delen av ugnen ca. 15 minuter. Brödet får en frasig skorpa om man några gånger häller litet vatten på ugnsbottnet, sammanlagt ca. ½ dl.

När jag var klar med bröden och hade lagt dem i ugnen hade soppan puttrat ca. 5-6 minuter.

Lägg i osten, cremé fraiche och kryddor och låt koka några minuter till. Lägg i fisken delad i mindre bitar. Sjud försiktigt tills fisken är precis genomkokt.

Med sambon i köket händer allt lite snabbare än tänkt :) Så fisken var i grytan innan ost och cremé fraiche. Men är det egentligen så stor skillnad? Vi slängde i allt på samma gång och lät det koka tills bröden var klara :) Fungerade bra! ...eller om osten och cremé fraichen fick vänta ytterligare 5 minuter...hur som helst...




Absolut en god soppa :) Till och med bjudmat-poäng :) Jag menar, soppa är ju vardagsmat, inget man bjuder om man får gäster....men den här soppan skulle nog klara av den "pressen" ;) Hehe, med en batong/baguett till så blir det som pricken på i. En god efterrätt skulle inte vara fel!

Idag blev det ingen bod efterrätt :) Delsa tänker jag inte slava i köket hur länge som helst på en dag ;) Slava och slava förresten, kul att "slava" i köket, men slava med måtta tack! Och dels var vi nog för mätta! För detta är en mättande, smakrik soppa!! Värt många pluspoäng!


Annat vi gjort idag...hm...vi vaknade sent, så vi passade på att åka och veckohandla till kantarellen. Vi åt lunch, och sedan satt vi och slappade tills det var dags att göra middag. Efter middagen funderade över när vi ska äta vad under väckan. Vi hade kyckling, köttfärs och en köttbit. Köttfärsen går ut på torsdag, kycklingen på fredag och köttbiten....vänta nu....15/11? Titta på kalendern, dubbelchecka med sambon....jo, helt klart går köttbiten ut igår!

Åka tillbaka till butiken och berätta vad som hänt. Inga problem, pengarna tillbaka eller en ny vara? Om det finns kan jag ta ny vara svara jag. Kollar i disken...alla har samma datum, så jag meddelar åt personalen och går till kassan för att lösa ut mina 6,35€. Man kan göra mycket för dem ;) Hehe, t.ex köpa en pizza på något kebabställe i Vasa! ...nu är jag inte i Vasa....var ska jag hitta pengarna för att ta mej till Vasa och köpa pizzan?

Hm...dags för Sims2. Ett lagom hjärndött spel när det är dags att helt och hållet slappa :) Hela gårdagen gick i Sims2's tecken!

2 kommentarer: