torsdag 29 oktober 2009

Vin- och bastukväll

Två kompisar och min syster bestämde att de ville komma på besök till mej. Eller, nåja, EN kompis ville komma på besök, men eftersom hon är allergisk för katter (vilket jag har) så "lurade hon med en gemensam kompis samt försökte få med båda mina systrar. Endast ena systern kunde dock komma den planerade helgen.

Vår gemensamma vän äger en liten stuga, eller, det är väl egentligen inte hon som äger, utan hennes föräldrar. Hur som helst så skulle de få bo där, för att slippa kontakten med katterna :) Min syster fick välja om hon ville bo här eller där, och hon valde att också bo på stugan.

Det är en pittoresk stuga utan vare sig rinnande vatten eller innetoalett. Därför tappades dricksvatten ur en medhavd "tunna" med kran och tvättvattnet togs från en regntunna. Alltså, det vatten vi använde för att tvätta oss i bastun :)

Bastun var liten, en 4 personers bastu, vilket passade perfekt, eftersom vi var 4 personer. Det var skönt att få bada bastu! Jag har inte badat bastu på evigheter :)

Efter bastun var det dags att dricka lite vin, äta lite plockmat och spela något sällskapsspel, samt sitta och snacka!


Eftersom vi har olika åsikter om vilket vin som är gott så hade vi både vitt och rött. Jag dricker båda, så för säkerhetsskull hade vi två flaskor vitt och ett rött.

Det ena vita, Villa Antinori, ett vitvin från Italien (om jag minns rätt! Har inte flaskorna kvar).


Det var ett behagligt vin! Smakade uppfriskande, som om det hade funnits kolsyra i det, i alla fall enligt vad jag tyckte :) Endast en av kompisarna nappade på förslaget att analysera vinerna (och min syster stönade "Oh NEJ!"....antar att hon inte såg fram emot det :)). Hon tog en klunk vin i munnen och konstaterade att det smakade morot. Morot? Jag smakade på vinet. Nja....

Kanske det kan ha att göra med att hon just hade tuggat i sig en morot, kläcker hon sedan ur sig. Och i samma andetag konstaterar hon att det passar utmärkt tillsammans med hallonbåtar :)

Men tillsammans med vårt val av mat passar det inte. Grönsaker att dippa i tzaziki samt fyllda rieska bröd (vi fyllde dem som tortillor, min kompis påstod att det var hälsosammare, jag måste säga att jag inte är så insatt...). Det skar sig lite och framhävde vinets samt matens mindre goda smaker.

Färgen tycker jag att var blekt gul, kanske som björk te, eller nåt.



Vårt röda vin var ett Sarvet Douro, 2006 från Portugal. Det är lätt att känna igen på etiketten. Etiketten är en serie där en älg hittar en dam, han bjuder henne på vin och dansar med henne. Hon råkar tappa sin servett och han böjer sig ner för att plocka upp den. När han stiger upp tillbaka är hon borta, han förstår inte att hon har råkat hamna i hans horn. Besiken går han hem, hemma plockar han upp fjärrkontrollen från golvet och flickan flyger bort från hans horn ner i hans säng. Han blir glad och hoppar upp i sängen där de sedan avnjuter varsitt glas vin.

Intressanta fakta om etiketten :)

Färgen på vinet var djupt röd, jag tyckte att det verkade vara mot rubinröd hållet. Ingen annan brydde sig om att analysera färgen.

Doften var mättad, jag tyckte (efter många om och men och flera försök) att det doftade röda bär. Min kompis, hon som nappade på förslaget att analysera vinet, konstaterade att vinet doftade rökt böckling! Orsaken till detta var att när vi försökt få eld i spisen så rykte det in, MYCKET rök så allt luktade egentligen rökt böckling. Men efter en stund kom hon i alla fall fram till att det luktade lite svarta vinbär. Jag skyller i alla fall på röken att det var så svårt att få fram en egentlig doft! Även om jag annars också behöver ha lite "facit" på VAD jag ska känna för dofter så var det omöjligt att känna någon doft alls den kvällen.

Smaken var det lite bättre med! Jag hade först svårt att hitta någon smak som jag kunde säga att det smakade som. Smaken var mild, och jag tyckte till slut att det smakade lite glögg. Kan ju hända att detta vin skulle lämpa sig utmärkt som vinglögg :) Vad vet jag om vin! Men i alla fall fick jag medhåll av min kompis, hon tyckte också att det smakade glögg! Jag tycker att även detta vin var som om det skulle ha innehållt kolsyra, fräscht och smakligt. Viner passade utmärkt till vår plockmat :) Hur det passade med hallonbåtar prövade jag inte ;)

Därefter upprepade hon (kompisen), för jag vet inte hur mångte gången att vinet hade mjuka tanniner och en fyllig eftersmak! Det hade det stått på beskrivningen av vinet och det hade hon lagt på minnet :)

Det sista vinet öppnade vi bara. Vi hällde lite vin i varje glas för att smaka. Men det var nog bara jag som brydde mej om att försöka analysera det.

Färgen var så gott som genomskinlig, tyckte att det var ljusare än det första vita vinet, även om jag tycker att det ser tvärtom ut på bilden.

Det var igen svårt att placera doften och jag gav upp. Jag kom så långt som till "äppel....typ" men efter att vi hade konstaterat att allt luktade rökt böckling så spelade det inte så stor roll att försöka känna några andra dofter. Smaken var syrlig, men jag fick inget hum om det! Försökte ta lite mer för att få en ordentig smak, men jag gav upp till sist.

Någon spelkväll blev det i alla fall inte :) Vi satte bara och pratade en massa strunt! Plus att efter bastu och vin blev vi så småingom också trötta. Så tillsist gav vi upp och gick och lade oss, efter en riktigt lyckad bastu och vinkväll tillsammans med gott sällskap :)

Alla viner var helt bra! Eftersom röklukten försämrade någon närmare analys så ska denna vinanalys inte tas på allt för stort allvar ;) Det kan till och med hända att jag tycker helt annorlunda en annan gång :p

Ett vintips kan jag i alla fall ge:
Försök inte analysera smak och doft i ett rum fyllt av rök ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar