lördag 19 februari 2011

Imse vimse spindel

Den här såg jag när vi var till Vasa i somras. Den satt och häckade i en hundkoja så jag passade på att ta några bilder. Dom två första är rät suddiga.

Men man ser ju den gröna färgen!

Här är spindeln mera klar. Och på den sista bilden, den som är här under kan man zoma in så att man ser att den har 8 st ögon :) Läskigt!! Alla vita med en svart pupill, eller vad det nu heter när det är en spindel.

Jag hittade en sida med lite info om denna gröna spindel

Familj: Heteropodidae
Art: Micrommata virescens
Svenskt namn: Grönspindel
Kön: Hona (0.1)
Lokalitet: Bäckby, Västerås, Västmanland, Sverige

Grönspindeln (Micrommata virescens)

Grönspindeln är en häpnadsväckande vacker och lätt igenkännbar art, som tillhör södra Finlands spindelfauna. Den är inte lätt att lägga märke till bland vegetationen, men många individ brukar komma inomhus på hösten. Då väcker de alltid uppmärksamhet. Grönspindeln är en av de vanligaste spindlar som allmänheten hämtar till Zoologiska museet. "Är det fråga om 'en souvenir' från resan till södern?" "Är den giftig?" "Vilka slags åtgärder borde man vidta?" De är frågor som upphittaren brukar ställa.

Grönspindeln är den enda europeiska arten av familjen Heteropodidae, som omfattar mer än 1900 arter. Grönspindeln har giftkäkar men den orkar inte bita igenom människans hud.

I ändan av benen har grönspindeln grupper av små borst som är till ett stor hjälp när spindeln klättrar; den kan utan svårighet röra sig på en vertikal glasyta. Den tar som sitt byte insekter, men väver inget fångstnät.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar