tisdag 20 november 2012

Nyttig kladdkaka!

...eller?? Den förklaras vara världens godaste kladdkaka, PLUS att den inte innehåller så mycket fett, med en stor smilis efter!

Jaha! Intressant! Tänker jag, och läser igenom receptet. Jag läser 1 dl socker.....1 dl sirap......1 tsk vaniljsocker....eh?? Okej....kanske vi kommer till den nyttiga biten snart?? 2 ägg, ja, det är väl nyttigt! Något kryddmått salt och 4 matskedar kakao. Ja, kakao innehåller ju i och för sig lite fett.... 1 dl kesella, ja och så glöm inte att parentesa in 1 prosentig kesella. Och sist 1 dl vetemjöl..

Ehm....snabbkalkyl ger 5-6 dl smet. Jag vet inte hur stora äggen är. Men det ger 2/5 eller 2/3 av smeten är rent socker. ...låter nyttigt....?  Ett bra exempel på att om man tar bort fett måste man sätta till socker för att få smak....så vad har de satt i kesellan när de tagit bort fettet? Knappast socker, för naturell kesella smakar apa! Ursäkta till den som gillar naturell kesella...men tillsätter du smak till den så är den inte naturell mera utan du har smaksatt den. Kesella kanske innehåller 10 gram protein per hundra gram, så på 6 dl kladdkaka finns 10 gram protein, plus kanske 5-6 gram protein från äggvitan. Vilket ger ca. 15 gram per kaka. Dela den på 5 så ger den 3 gram protein och ½ dl socker. Okej, 0,4 dl socker....men sen har vi vetemjölet också som egntligen är kolhydrater. Sen finns det fett i äggulan, kakaopulvret och inte att glömma den 1% i kesellan. Men visst! Jag kan hålla med om att det är lite fett i kladdkakan!

Kan någon följa med var den nyttiga biten är??


.....AH! Inte att förglömma! Garnera kakan med florsocker!! Perfekt!.... .... ....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar