Jag har varit på en vinprovning, i vilket skede det var minns jag inte. Det var i alla fall inom de senaste tre åren. Jag berättade åt min syster och en gemensam vän att man inte ska kombinera tomater med vin, eftersom de skär sig med varandra. Kommer man i alla fall i en sådan situation där maten och vinet skär sig kan man bygga såkallade smakbryggor genom att tillsätta salt, olja och/eller citronsaft till maten. Min historia fortsatte med att vi alltså tillsatte smakbryggor till tomaten vi provade vinet till. Jag råkade hälla en massa salt på min tomat plus oljan, så det smakade hemskt, men tillsammans med vinet blev det fantastiskt :) Denna diskussion urartade sig till den milda grad att vi konstaterade att om min syster skulle stå hemma vid köksbordet och salta tomater så skulle vi veta att hon hade förlorat förståndet :) Därtill handlade det om att steka tomater och att skiva dem tills det blev tomatkross. Vi skrattade så vi var dummebvikta! Därför bad kompisen att detta inlägg skulle heta "Tomatfylla" :) Men för att förstå skämtet så skulle man ha måsta vara närvarande. Det är inte skämtet som var roligt utan hela situationen med gester, miner OCH historien om tomater.
Början till vår tomatfylla startade när vi bestämde oss för att öppna en flaska vin :)
RÜDESHEIMER ROSENGARTEN
Qualitätswein Nahe
Jag brukar alltid skriva av baksidan på vinet, så tänkte jag även denna gång, här kommer det!
Parcell: Rüdeshei,er Rosengarten (Grosslage)
Årgång: 2008
Kvalitetsklass: Qualitätswein (Nahe)
Jordmån: grus och röd sandsten
Karaktär: mild, mjuk
Serveringstemperatur: +10 - +12°C
Där var den, baksidan. Det ger oss inte mycket information om vinet! Jag vet inte vad det ska smaka, jag vet inte ens vilken druva det har! Inte ens alkos katalog (som vi tog med för att veta vad alko sagt om vinet) visste vilken druva det var! Alla andra viner hade en bild av en druva och namnet på druvan, men inte detta vin! Så ingen aning om vilken druva det var.
Hur som helst så tyckte vi att det var ett mycket gott vin. Till och med min syster, som igår endast gav tummen upp åt vårt dåvarande vin, tyckte att detta vin var värt vitsordet riktigt gott! :)
Färgen var som citronvatten enligt min syster. Kompisen tyckte att det var ljus gult, medan jag tyckte att det var snarare åt ljust citrongul. Så vi var ju i alla fall någonstans där runtomkring i alla fall :)
Med doften var det helt olika åsikter! Jagtyckte att vinet inte doftade någonting, jag fick inget grepp omoften, medan både min syster och vår kompis tyckte att det doftade starkt. Riktigt vad det doftade kom vi inte riktigt fram till. Vi var tydligen mer koncentrerade på det faktum att vi tyckte att själva doften var stark och obefintlig :) Tänk att man kan tycka så olika!
När det gällde smaken var vi också av olika åsikter. Min syster tyckte att det smakade som om det innehåller bubblor, medan kompisen inte riktigt kunde bestämma sig vad det var för smak, det var i alla fall något syrligt, det var i alla fall inte sött. Jag igen tyckte att det var ett sött vin som smakade lite som äppelsaft. Själva vinet är kategoriserat som halvsött :) Så jag kände av sötman och kompisen kände av det syrliga.
Värdinnan (min syster) gillade vinet så pass mycket så hon använde "woops-metoden". Det vill säga, hon hällde upp återstående vinet i våra glas, men woops, hon hällde nästan allt i sitt eget glas, lite i kompisens glas och några små skvättar i mitt glas :)
Vinet passade jätte bra till fyllda paprikor. Vi hade kollat och vinet skulle passa som sällskapsvin, till pizza och småvart samt vegetariskt. Vi kallade paprikorna småvarma och vegetariska :) Även om de innehöll malet kött, men det hörde till den småvarna delen av maten ;)
Alkoholen i vinet var 9%. Även om kompisen ansåg att det måste ha varit massor mer, eftersom vi blev så fnissiga. Jag tror att det var sällskapet som gjorde att stämningen var på topp :)
Vårt andra vin var:
MARIENGLÖCHEN LIEBFRAUMLICH
This vibrant Liebfraumlich is made from traditional grape varities fron vineyards in Rheinhesses region in south-west of Germany where Liebfraumlich is originated.
This popular medium vine has a fresh balanced flavour, fruity aroma and a soft finish that makes it an ideal companion to fish and white meats. May also be served as an aperitif or appreciated on its own at any time.
Serve chilled.
Alkoholhalten på detta vin var ännu mindre, 8%.
Det kan jag ju säga till först. Vi hade tittat på det här vinet på alko igår. Men valt att inte ta det. Vi gick tillbaka dit eftersom vi fick en till middagsgäst och vinprovare med oss i dag, och ville därför ha två vin att dela på, eftersom en flaska inte ger så hemskt myckt mer än ett och ett halft glas. Vi visste var vinet skulle vara så vi stegade raka vägen dit. Och det var inte där! Eller, jag intsåg det inte först, men min syster sa att det inte var samma vin! Etiketten liknade lite, så jag hade inte reflekterat över att den inte var EXAKT lika. Eftersom jag tog en flaska i handen konstaterade vi snabbt att under den flaska jag tagit fanns de flaskor som vi tittade på igår.
Så för gudsskull människor! TITTA INTE PÅ ETIKETTEN NÄR NI SKA KÖPA VIN!!! Vi var till alko två dagar på rad, och ändå råkade vi ut för att etiketten hade ändrat. Det är bara att skriva upp namnet på favoritvinet så att man kan fråga någon som jobbar där om de kan hjälpa till att hitta det.
Vi öppnade det andra vinet efter att vi hade ätit upp paprikorna. Vi analyserade färgen till citrongul och svagt gulgrön. Min syster analyserade mitt svar (att färgen var gulgrön) till att jag tyckte att vinet var limegrönt. Vår kompis konstaterade att vinet blev guldfärgat efter att vi hade släckt lampan och hon tittade på vinet i skenet av ett stearinljus :) I alla fall i mörkret, konstaterade hon.
Jag tyckte att doften var starkare, medan kompisen, som tyckt att det förra vinet hade en kraftig doft, tyckte att det här vinet hade en mildare och svagare doft. Jag tyckte att det kanske hade en liten citrondoft. Min syster däremot kunde inte placera doften, egentligen så ville hon svara "jag vet inte" på frågan vad det doftar, men trodde inte att jag skulle godkänna det som svar. Jag har i alla fall godkännt svaret "det doftar vin" så varför inte "jag vet inte" :)
Smaken var som baken :) Nä, vi var ganska överens, det var ett syrligare vin än det föregående, lite mera åt sura hållet rent av. Surbestk tyckte kompisen. Jag tyckte att det smakade som om vinet innehöll bubblor, men fick inte något medhåll av de andra. Vi var i alla fall överens om att smaken fick kinderna att dra ihop sig. Jag tyckte att det smakade lite fläder, att jag inte har någon aning om hur fläder smakar ska vi inte alls prata om tycker jag.
Vi hade en rulltårta till efterrät, en sådan där som man kan köpa på marknaden, en riktig mastodont grej på 1kg (den väger PÅ RIKTIGT 1kg, 1000g står det på förpackningen). Vi tänkte att det nog skulle skära sig med vinet, men vi hade tydligen fel. Vinet var i alla fall inte rätt till rulltårtan i alla fall (en drömtårta heter det väl egentligen). Min syster, som smakade först tyckte att det inte smakade vi efter att man hade smakat på rulltårtan och sedan tog en klunk vin, det var som att dricka vatten, sa hon. Jag tyckte att det var ju det löjligaste, men antecknade det som stödord i alla fall ("Va? Stön-ord?" utbrast hon). Efter det smakade jag på rulltårtan och tog en klunk av vinet. Det var sant! Rulltårtan tog över och dominerade, vinet smakade nästan inget alls efter det.
Kompisen antog att vinet och rulltårtan gick så bra ihop eftersom rulltårtan var söt och vinet mera syrligt. Jag refererar hellre till smakbryggan, eftrsom olja är fett och drömtårtans innehåll är typ smör och socker. På vinprovningen lärde vi oss nämnligen att om man har en söt efterrätt ska man ta ett sött vin, annars så blir efterrätten sliskigt söt medan vinet blir så surt/beskt att det blir en riktig flopp. Man ska alltså kombinera sött med söt, då håller man smaklökarna i balans.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar